• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Rustichella d'Abruzzo

Een origineel pastareceptje? Dat maak je met de producten van Rustichella d'Abruzzo!

 

Waar staat Rustichella d'Abruzzo voor?

Het verschil tussen artisanale pasta en z'n industriële tegenhanger is immens! Rustichella d'Abruzzo gebruikt om te beginnen reeds de beste griesmeel van uitgelezen durumtarwe. Dat is typisch een graansoort met hoog glutengehalte. Gemengd met puur bronwater geeft dit enorm veel structuur en elasticiteit aan de pasta. Vervolgens gebruikt men bronzen stansen, waardoor het oppervlakte van de pasta een ruwe structuur krijgt. Ideaal dus om goed sauzen, pesto's aan de pasta te laten kleven. Bovendien verloopt het droogproces van deze pasta's heel traag en aan lage temperatuur. Ter vergelijking: soms laat men de pasta tot 50 uren drogen op een temperatuur van 35-40°C. Als je weet dat de industriële variant soms 4-5 uren droogt op een temperatuur van 90°C hoeft het smaakverschil niet te verbazen!    

Rustichella-d-abruzzo-pasta

 

Wat is fregola eigenlijk?

Dit leuke product is een bolletjesvormige pasta, oorspronkelijk uit Sardinië. De Italiaanse fregola van Rustichella d’abruzzo wordt nog steeds gemaakt volgens een ambachtelijk procédé uit 1924. De bolletjes worden gerold uit griesmeel van harde tarwe (durum). Je kan het dus vergelijken met couscous, maar dan zonder olijfolie. De meest gekende versie van fregola is de geroosterde versie: ‘fregola tostada’. Die is immers makkelijker te gebruiken in de keuken. Deze pasta werd na het drogen lichtjes geroosterd in de oven, wat ze een subtiele notensmaak geeft. Je zal zien dat sommige bolletjes door het roosteren ook iets donkerder van kleur zijn. 

 

Hoe kan je best genieten van fregola?

Traditioneel at men in Sardinië de fregola met zeevruchten. Maar inmiddels is duidelijk dat je allerhande warme en koude recepten kan bedenken met deze veelzijdige, vrolijke bolletjes! Wij hebben intussen al geëxperimenteerd met warme gerechtjes, zoals fregola met geroosterde seizoensgroenten en groentenpurees. Maar ook je gebruikelijke pasta- of rijstgerechten kan je eens laten variëren met fregola. Bijvoorbeeld in combinatie met pesto, fetakaas, seizoensgroenten … 

Graag wat inspiratie voor concrete recepten? Kijk zeker eens op onze blog of op ons Pinterest bord 'Fregola'!

Rustichella-d-abruzzo-pasta

Populair