• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Ray & Jules

Dat fair-trade koffie bestaat weten we wel. Maar wist je dat je koffiebonen kan roosteren op zonne-energie? Ray & Jules maakt het waar!

 

Wat maakt de koffie van Ray & Jules zo bijzonder?

Om te beginnen is alle koffie van Ray & Jules het resultaat van een fair trade samenwerking met plantages in Zuid-Amerika. Maar! Alle koffies die wij verdelen zijn 'solar roasted'. Inderdaad, het roosteren van de koffiebonen gebeurt op zonne-energie! Velen van ons lusten graag ons bakje troost. Waar we soms minder bij stilstaan, is dat het roosterproces relatief energieslopend is. Een groene, klimaatvriendelijke oplossing hiervoor, heeft dus zeker z'n nut! Maar hoe ging Ray & Jules hiervoor te werk? Wel, een traditionale trommelbrander roostert de koffiebonen door ze te verhitten, doorgaans met petroleum. Ray & Jules herdacht het proces volledig en bouwde de machine rondom de boon. Met hun technologie worden de boontjes langzaam geroosterd op lage temperatuur in een continue brander. De boontjes verplaatsen zich op een band en doorheen kleine kamers met hete lucht die meermaals circuleert. Je voelt het al: het trage roosterproces zorgt voor fijne, delicate aroma's en zijn tegelijk energie-efficiënt. Dubbel gewonnen! 

Bovendien is de koffie bijzonder lekker! Dat hoeft niet te verwonderen, als je weet dat ze samenwerken met top barrista's uit heel Europa die dit mooie initiatief graag een duwtje willen geven. 

 

Wie zijn de bedenkers van Ray & Jules?

De bedenkers van het eerste uur waren een aantal technologiefreaks, die graag een onze ecologische voetafdruk willen verkleinen. Ze berekenden met welke technologie ze de grootste impact hadden en kruisten dit met één van hun favoriete producten: koffie! Hun eerste missie was een artisanale koffiebranderij overnemen: Artizan koffie. Met deze overname hadden ze ineens veel kennis over koffie en recepturen in huis, dankzij de zussen Lieze en Sarah. Zij branden nog steeds alle koffies van Ray & Julies. Naast koffielovers (uiteraard!) zetten zij graag hun schouders achter initiatieven die de wereld een tikkeltje beter maken. Tot slot voegde ook Gert zich bij het team, een vriend van ons en wereldverbeteraar pur sang. Toen hij me vroeg of ik hun koffie wilde verdelen in de webshop moest ik dus niet lang twijfelen! Een dergelijk initiatief steunen we graag. Hun missie? Tegen 2050 wil Ray & Jules de hele koffie industrie 100% petroleumvrij en 100% fair trade zien. Geen lachertje dus, maar ze gaan ervoor!

 

Vanwaar komt de naam Ray & Jules?

Ha! Daarvoor moeten we terug naar de lessen fysica. Als je Ray & Jules op z'n engels leest, dan herken je misschien 'Ray', verwijzend naar een zonnestraal en 'Joules', de maateenheid voor energie. Samen vormen ze Ray & Jules, een onweerstaanbaar duo met de lekkerste, fairtrade en klimaatvriendelijke koffie! 

Populair