• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Or Coffee

Een smaakvolle origine koffie? Daarvoor moet je bij Or Coffee zijn! 

Hoe is Or Coffee ontstaan?

Or Coffee is de culinaire baby van Tom Janssen en Katrien Pauwels. Beide startten hun carrière in IT, maar waren fervente koffie lovers. Bovendien komt Tom uit een familie van koffiebranders: zowel z'n grootvader als z'n oom brandden reeds koffie. Voor Katrien was het gewoon een lekkernij waar ze dagelijks van genoot, maar zonder echt stil te staan bij het proces of de origine van koffie. Toen Tom en Katrien mekaar ontmoetten, sloeg de vonk snel over. Ze vonden mekaar niet alleen in hun liefde voor koffie, maar werden ook levenspartners :-). Niet veel later besliste Tom om volledig voor z'n koffiepassie te gaan. Katrien bleef nog even actief in IT (risicospreiding, weet je wel), maar snelde vervolgens Tom ter hulp toen hun zaak begon te groeien.

Waarom kiezen voor een ‘direct fair trade’ aanpak?

Voor Tom en Katrien is de direct trade aanpak eigenlijk heel toevallig ontstaan. Bij aanvang kochten ze hun groene boontjes steeds via traders. Op zich niet zo moeilijk, o.a. door de nabijheid van onze Antwerpse haven. Maar door hun voorliefde voor koffie en de start van hun zaak, wilden ze het proces van 'bean to cup' zoveel mogelijk begrijpen (lees: controleren). Zo gingen ze plantages bezoeken en kwamen ze steeds meer in contact met de koffietelers. Ter info: vaak zijn dit geen fabrieken, maar echte families, die zelf hun koffieplantjes beheren en zich vervolgens groeperen in coöperatieven. Vooral omdat Or Coffee in diverse continenten opereert, hebben ze intussen een schat aan kennis opgebouwd over koffievariëteiten, teeltwijzen en verwerking. Die kennis delen ze voortdurend met de lokale partners onderling, waardoor ze duurzame koffieteelt over de continenten heen naar een volgend niveau kunnen brengen.

Hoe gaat Or Coffee te werk?

Na import worden de groene bonen verwerkt in de eigen koffiebranderij want elke koffie vergt een eigen aanpak. De koffiebranders van Or Coffee bepalen het ideale brandprofiel, en zorgen ervoor dat de koffie in optimale versheid tot bij ons komt. Verschillende parameters hebben invloed op de uiteindelijke smaak van de koffie zoals: het microklimaat, de bodem, neerslag, de specifieke variëteit en de hoogte waarop de koffie groeit. Typisch bij Or Coffee is de lichte roostering; op die manier geeft de boon de meeste aroma's af. Tom vergelijkt het graag met vlees: je bakt een 'filet mignon' toch ook graag niet te hard? Te hard gebakken koffiebonen zijn trouwens niet lekker en smaken eerder bitter. 

Welke koffiesoorten zijn er?

In het gamma van Or Coffee zal je steeds arabica koffie vinden. Die vinden we gewoon de beste en meest subtiele. Tom en Katrien sourcen zowel in Afrika als Zuid-Amerika. Daardoor vind je in hun gamma zowel afrikaanse (Ethiopië, Kenia ... ) als zuid-amerikaanse (Brazilië, Costa Rica ... ). Bij Bon Appetit Les Amis kiezen we telkens 2 seizoensgebonden single origine koffies: 1 voor espresso en 1 voor filterkoffie. Zodra de boontjes op zijn vervangen we deze dan met een zak van de nieuwe oogst! Telkens single origine en direct (fair) trade!

En last but not least! Af en toe hebben we ook een limited edition 'natural' koffie in het gamma. Laten we dit omschrijven als koffie 'voor de échte'. Met deze techniek laat men de boontjes in de zon drogen  tot het vruchtvlees gemakkelijk verwijderd kan worden. Dit unieke proces geeft een dominante zoete smaak met een volle body. Heel erg lekker en vooral geliefd bij fans van fermentatie. Moet je beslist eens geproefd hebben!

Geen producten gevonden...