
De rol van deze zoutcoöperatie is het opslaan, voorbereiden (zeven, drogen, malen), conditioneren en vermarkten van het zout. Door alle middelen te bundelen en elke boer te betrekken bij de werking van de coöperatieve, voelt iedereen zich verantwoordelijk voor het geheel. En dat laat zich proeven in de eindproducten!
Hoe zijn de Saunier de l'Ile de Ré ontstaan?
Om het ontstaan van de coöperatie Île de Ré Sauniers te begrijpen, moeten we even terug in de tijd. In het midden van de 19e eeuw kende Île de Ré namelijk een ongeziene topproductie van zout: 1.000 zoutwerkers produceerden er tot 30.000 ton grof zout per jaar.
Tijdens de 20e eeuw zorgden verschillende factoren ervoor dat de vraag stilaan afnam. Zo was er bijvoorbeeld de ontwikkeling van het spoorvervoer, waardoor het zout van het Île de Ré concurreerde met industrieel geproduceerde zouten. Ook ontstonden er nieuwe methoden van koude conservering die geleidelijk de zoutconservering vervingen.
In 1942 besloten de 'Sauniers' van het eiland om hun lot in handen te nemen en de productie toch nieuw leven in te blazen.
Hoe gaat deze coöperatieve momenteel te werk?
Momenteel zijn 70 producenten lid van de coöperatie 'Sauniers de l'Île de Ré' (ter vergelijking: op het totale eiland zijn er zo'n 100 boeren). Zij bundelen hun werkkrachten en middelen zodat de productie verzekerd is, gaande van inzameling, opslag, verpakking tot marketing en verkoop. Het mooie aan de ze coöperatie is dat ze blijft evolueren op basis van menselijke waarden en vriendelijkheid. De technische knowhow wordt telkens overgedragen door de ouderen aan de jongste generatie. Een mooie toepassing van hulp aan mekaar en collectief werk!