• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

EGO Bodegas

Lekkere maar betaalbare wijnen, dat is waar Ego Bodegas graag voor staan. Met hun El Goru lijn wisten ze ons alvast te overtuigen!

 

Wie zijn de bedenkers van Ego Bodegas?

Deze bodega is het geesteskind van de Spanjaard Santos Ortiz en de Roemeense Ioana Paunescu. In tegenstelling tot vele andere wijnhuizen, gaat hun geschiedenis geen eeuwen terug. Ook was hun project niet het resultaat van een brandend verlangen om prachtige wijngaarden te creëren of om de wondere wereld van de wijn beter te begrijpen. Hun verhaal is heel down-to-earth en rationeel ontstaan vanuit hun passie en hard labeur. In 2011 begonnen ze vrijwel 'from scratch': zonder financiële buffer maar met een buitengewoon talent om magnifieke wijnen te creëren en om die vervolgens succesvol op de markt te brengen. Ik citeer hen even: "we deden letterlijk bijna het tegenovergestelde van wat de boeken ons voorschreven of van wat gangbaar was in onze sector". In plaats van het 'blind' starten met het telen van wijnranken, tekenden wij eerst onze business case uit. Die was voor ons de drijvende motor om een lekkere maar ook verkoopbare wijn te maken. Hun formule bleek succesvol. Na twee jaar, in 2013 waren ze reeds actief in 30 landen.

EGO-bodegas

 

Wat maakt de wijnen van Ego Bodegas zo bijzonder?

Het voordeel van een wijnhuis te starten zonder historiek, is dat je een bewuste keuze kan maken met betrekking tot je productieproces. Om het proces zo zuiver en veilig mogelijk te maken, kozen Santos en Ioana voor de allerbeste technologie. Een moderne site komt de kwaliteit en efficiëntie ten goede. Vlakbij het historische centrum van Jumilla (in Murcia) beschikken ze over 35 hectare wijngaarden, met voornamelijk oorspronkelijke variëteiten, zoals bijvoorbeeld de Monastrell (ook gekend als 'Mourvèdre). De bodega zelf is gelegen op een gebied dat ook weleens 'de houthakkersplek' genoemd wordt: een plateau vol bunkers. Voor Santos en Iona was het een droomplek: vanuit de hoogte (900m!) kunnen ze het prachtige landschap bewonderen en hebben ze een goed overzicht op hun wijngaarden.

EGO-la-bodega

Waar ze qua infrastructuur kozen voor state-of-the-art technologie, bleven ze qua proces trouw aan de traditionele methodes. Alle druiven worden apart gefermenteerd in stalen vaten, met capaciteiten van 4,000 tot 12,000 kg. Nadien rijpen ze nog verder op Amerikaanse eiken vaten.

 

Wat is er zo typisch aan D.O. Jumilla, de regio waar de wijnranken van Ego Bodegas groeien?

D.O. (Denomination of Origin) Jumilla heeft betrekking op de wijngaarden in het noorden van de regio Murcia en enkele gemeentes in de provincie Albacete. De charme van deze D.O. is de geografische karakteristiek: valleien en vlaktes worden geflankeerd door bergen. Deze regio heeft een diepgewortelde wijntraditie, waarbij Jumilla een van de oudste is in Spanje. Dankzij de uitstekende omstandigheden waarin de ranken groeien, genieten wijnen van deze D.O. hoog aanzien in de sector. De monastrell is een oorspronkelijke soort uit deze regio, die zich perfect heeft aangepast aan het klimaat en de bodemcondities van de D.O. Jumilla. Het is dan ook de meest voorkomende variëteit in deze streek: in 80% van de wijngaarden wordt deze druif geteeld. 

ego-bodegas-monastrell

Deze regio heeft een continentaal klimaat, met invloed van de Middellandse zee in het oosten van het plateau van La Macha in het westen. Jaarlijks genieten ze van meer dan 3,000 uur zon, wat het een van de droogste regio's in Spanje maakt. Maar anderzijds vallen er wel 300 liter per vierkante meter neerslag per jaar uit de lucht. Doorgaans zijn de zomers er heel heet maar kan het erg koud zijn in de winter. Een mix van uitersten met extreme droogte en hevige regenval! De bodem is donker en verrijkt met kalk, wat een droogte korstlaag tot gevolg heeft. Desondanks laat de bodem toch goed het water door en houdt het vocht goed vast, waardoor de wijngaarden ook goed overleven tijdens de hete periodes.

Deze omstandigheden blijken ideaal voor de Monastrell, zodat ze haar fijnste aroma's en diepste gloed kan ontwikkelen!

EGO-bodega-el-guro

 

Populair