Op culinaire citytrip naar Riga, de hoofdstad van Letland

  • Geplaatst op
  • Door Elke
  • Geplaatst in Ander
  • 0
Op culinaire citytrip naar Riga, de hoofdstad van Letland

Vorige week trokken we er met z'n 2tjes op uit om Riga te bezoeken. Tja, wanneer beide kids tegelijkertijd op kamp zijn, wilden we natuurlijk onze kans grijpen om samen te citytrippen. En zoals jullie van ons gewend zijn, had deze minitrip uiteraard een culinair kantje!

"Riga, van welk land is dat nu alweer de hoofdstad?". Inderdaad, Letland, Estland, Litouwen ... de Baltische Staten zijn vaak gekend van naam, maar de details ontsnappen ons meestal. Maar dus: Riga is de hoofdstad van Letland. Het historische centrum van Riga met z'n pittoreske steegjes en prachtige oude gebouwen maakt deel uit van de Unesco Werelderfgoedlijst. De nieuwe stad is bijna een openluchtmuseum dankzij de vele art nouveau gebouwen. Beide stadsdelen worden gescheiden door de rivier Daugava en prachtige, uitgestrekte parken vol groen, water en kunst.

 

De centrale markt

Een must-visit in Riga! Foodmarktjes in steden zijn sowieso de moeite, maar de term 'marktje' is in dit geval niet echt het juiste woord. Want beeld je in: 5 immense foodhallen met elk hun specialiteit bvb vis, vlees, graanproducten, groenten ... Het zijn voormalige zeppelinhallen van het Duitse bezettingsleger. Het stalen gebinte leende zich ideaal om een immense markt te creëren. Rond de stalen constructie werden vervolgens muren opgetrokken in ware art nouveau stijl, wat het geheel fantastisch mooi maakt. 

 

central-market-riga

 

Eén van de hallen werd recent vernieuwd tot een foodie paviljoen met delicatessen shops, maar ook hippe eetkraampjes waar je kan kennismaken met zowel hippe Letse producten als wereldkeuken. Zo vind je er bijvoorbeeld Japanse okonomiyaki pannenkoekjes, Mexicaanse burrito's, een tentje met alle types tartaar enz. Er hangt een toffe vibe en de markt valt duidelijk in de smaak bij toeristen en bij de locals. Zeker een bezoekje waard!

 

 

Dineren in het oude centrum

Een innovatief doch zeer laagdrempelig restaurant is zeker '3 pavaru', Lets voor 'de 3 chefs'. En inderdaad, je raadt het goed: het restaurant werd gestart in 2011 door 3 beroemde chefkoks in Letland. Het restaurant oogt zeer gezellig en levendig, dankzij de open keuken middenin. Daar zie je de chef prachtige gerechten afwerken met een pincet en vol liefde de bordjes decoreren. 

 

Bij het aperitief kregen we versgebakken zuurdesembrood met verschillende azijnen en emulsies. Gewoonweg heerlijk! Ook grappig: de sausjes werden gewoon met een sierlijke beweging op een papiertje gedresseerd. Authentieker en puurder wordt het niet!

 

 

Casual dining doe je zeker ook bij Ogle: een restaurant met houtoven voor de heerlijke stukjes vlees en pizza's. Helaas is het restaurant immens populair, dus reserveren is zeker een must. 

 

 

Toen wij er aankwamen konden we enkel pizza bestellen. Maar dat stoorde niet! Door een combinatie van pure ingrediënten en een heerlijk gebakken pizzabodem vonden we dit restaurant ondanks zijn populariteit toch een aanrader!

 

De nieuwe stad

Dankzij de prachtige art nouveau gebouwen is Riga bijna een openluchtmuseum voor liefhebbers van kunst en cultuur. Vooral in de nieuwe stad kan je prachtige, statige gebouwen uit de eind 19e, begin 20e eeuw ontdekken. Het summum is de straat Alberta Iela, waar je de ene kunstige parel naast de andere vindt.

 

 

In dezelfde buurt bezochten we ook het voormalige hoofdkwartier van de KGB, de Russische inlichtingendienst. We bezochten het museum en volgden een rondleiding met gids door de toenmalige gevangeniscellen. Zeer indrukwekkend, maar uiteraard ben je na zoiets wel even van slag. Ook begrepen we hoe de jarenlange bezetting van Letland door Rusland (2x) en Nazi-Duitsland nog steeds zijn sporen nalaat bij de huidige bevolking. 

 

 

Voor wie een heel bijzondere en culinaire ervaring zoekt, kunnen we restaurant Vincent's aanraden. Het is een hip en trendy restaurant, opgericht door een top sommelier (nr 3 in de wereld) en een innovatieve chefkok. Bij elke gang werden we verrast door originele combinaties, kooktechnieken en serveerwijzen. Voor de wijnen konden we kiezen tussen de gekende klassiekers uit Frankrijk en Italië of een hedendaagse selectie van fantastische, maar minder gekende regio's en druiven. Wij kozen uiteraard voor deze laatste en genoten bij elk gerecht van zorgvuldig uitgekozen 'vergeten wijnen' door de sommelier. 

 

Een ludiek gerechtje was deze 'canned salmon'. Wilde zalm van de Faeröer eilanden op een bedje van spinazie, enoki paddestoel en shiitake dashi. Dit werd geserveerd 'in blik' en geopend aan tafel. Grappig én zeer smaakvol!

 

 

Op leveranciersbezoek: "The Beginnings"

Uiteraard geen bezoek aan Riga zonder onze leverancier van groentechips te ontmoeten: The Beginnings! We spraken af met onze contactpersoon in 1 van hun restaurants in de stad. 

 

Onze timing bleek bovendien perfect, want 'The Beginnings' lanceerde net nieuwe koekjes. En of we vragende partij waren om deze even uit te testen! ;-) Net zoals de groentechips zijn ook deze koekjes heerlijk traag gebakken, uitsluitend gemaakt met natuurlijke ingrediënten en vol smaak. Stay tuned!

 

 

De kust

Onze laatste dag brachten we door aan zee. We reisden hiervoor met de trein, wat slechts een 30 min ritje betekende van Riga naar het kustdorpje Jurmala. De Golf van Riga kan je goed vergelijken met onze Noordzee: rustige golven, brede en mooie stranden. Hoogbouw aan de kust zie je niet, wel wordt het strand gescheiden van de winkelstraat door een aaneenschakeling van beach bars, restaurants en clubs. Voorbij de winkelstraat vind je villa's, die meteen aan Miami doen denken qua architectuur en looks. Het enige verschil: de villa's leken een beetje in een toestand van 'vergane glorie'. Maar op zich stoorde dat niet en geeft het dit kustdorpje een authentiek karakter.

 

 

Van wandelen aan zee krijg je uiteraard honger. Wij aten in het Italiaans restaurant Il Sole, met zicht op het strand.

Wij genoten beiden van een heerlijke risotto. Ook waren we gecharmeerd door de vegetale decoratie van het restaurant. Groenten en kruiden worden ter plekke geteeld en gebruikt in de gerechten. Multi-functionele plantenbakjes dus!

 

 

Onze perceptie van Riga

Wij vonden onze trip naar Riga meer dan een voltreffer. Het land is zich duidelijk nog aan het vormen sinds hun recente onafhankelijkheid vanaf de val van het Ijzeren Gordijn. Daarentegen heeft hun turbulente verleden heel wat te bieden qua cultuur, kunst en authentieke sfeer. De Letten lijken ons van nature in harmonie te leven met alles wat groeit en bloeit. Dat weerspiegelt zich in hun keuken. Een echt specifiek Letse keuken is er niet, maar oog voor puurheid, versheid en kwaliteit is er duidelijk wel. Dankzij alle historische contacten met Scandinavië, Rusland en Europa lijkt het land ons open te staan voor alle andere eetculturen. Het resultaat is een zeer hedendaagse en innovatieve keuken, die het beste van alle wereldkeukens weet te combineren. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.