Mosselen klaarmaken met de smaakmakers van Mill & Mortar!

Mosselen klaarmaken met de smaakmakers van Mill & Mortar!

Ook fan van mosselen? Zelf kijk ik altijd enorm uit naar de start van het mosselseizoen. Ze zijn eenvoudig en snel klaar te maken en toch o zo lekker! Maar hoe begin je nu aan een heerlijke mosselschotel?

De kunst is om (zoals steeds) te starten met verse mosselen en groenten en vervolgens origineel te variëren met kruiden en specerijen.

 

Welke mosselen zijn de beste?

Zoals vaak, kan je over smaak moeilijk discussiëren. Wel is het zo dat 'groter' niet noodzakelijk beter is. Ook bevatten de zogenaamde 'jumbo' mosselschelpen niet steeds de grootste mosselen! De grootte verwijst immers naar de grootte van de schelp, niet van de mosselen zelf. Nochtans kosten ze vaak het dubbele van hun 'imperial' of 'super' broertjes met een kleinere schelp maar vaak met evenveel mosselvlees. Ook zie je mosselen soms oranje, soms wit. Dat heeft geen impact op de kwaliteit, maar is eerder een indicatie van de dikte van de mosselschelp: hoe witter, hoe dikker de schelp en hoe minder licht door de schelp kon doordringen. Zeeuwse mosselen zijn ontstaan via bodemcultuur: die worden letterlijk op de bodem gekweekt. Nadien vertoeven ze nog even in een waterperceel: een bad van zeewater om het meeste zand weg te spoelen. Na een laatste spoelbeurt zijn ze klaar om richting winkel vervoerd te worden. Franse mosselen ('bouchot') zijn doorgaans iets vroeger beschikbaar dan hun Zeeuwse broertjes. Het gaat om dezelfde soort mosselen (Mytilus edulis), maar deze worden gekweekt via hangcultuur. Via deze techniek worden ze aan touwen boven de bodem gekweekt. Vaak groeien deze mosselen iets sneller, met een hoger vleesgewicht als resultaat. 

 

Wanneer eet je best mosselen?

Vroeger werd weleens gezegd: in de maanden met een 'r'. Maar dat is eigenlijk een fabeltje. Je kan ze eten van juli tot april. De lente is minder geschikt voor mosselen, omwille van het voortplantingsproces van de mosselen. Als variant op de 'r' regel kan je dus eerder de seizoenen met een 'r' als typische mosselseizoenen beschouwen: zomer, herfst en winter. Vind je in de lente toch mosselen, dan werden die hoogst waarschijnlijke geïmporteerd, bvb uit Ierland, Denemarken, Spanje en zelfs uit Chili, Nieuw-Zeeland en Azië. 

 

Hoe reinig je mosselen?

Mosselen kan je best spoelen in koud water. Best niet te lang, zodat hun heerlijk zilte smaak maximaal behouden blijft. Check of er nog 'baard' aan de mossel hangt en verwijder deze. Bij supermarkt mosselen is deze meestal al verwijderd. Koop je mosselen vers uit de zee, dan moet je deze wel nog ontbaarden. Soms hoor je weleens: mosselen die reeds open zijn, moet je weggooien. Dat hoeft eigenlijk niet; geef ze een tikje tegen de gootsteen of je pan. Als ze zich vanzelf sluiten, dan zijn ze nog perfect. De enige mosselen die je best weggooit, zijn deze met een gebarsten schelp. Heel occasioneel vind je eens een 'stikmossel'. Deze mossel is vastgeraakt in zand of slik en 'gestikt'. Nadien vult deze dode mossel zich met 'slik'. Wanneer je deze toch zou meekoken, kan hij het aroma van een hele pan verstoren. Gelukkig herken je hem makkelijk aan zijn zwaardere gewicht. Mosselen die na het koken nog dicht blijven, zijn niet gevaarlijk. Vaak is hun sluitspier gewoon heel sterk. Met een mesje kan je de mossel bevrijden. 

 

Is mosselen eten gezond?

Zeker! Mosselen bevatten veel proteïnen en vitaminen. Ook bevatten ze veel gezonde vetten met een positieve impact op hart- en bloedvaten en werken ze cholesterolverlagend. Verder bevatten ze veel vitamine B, foliumzuur, fosfor, ijzer en zink. Conclusie: regelmatig mosselen eten, draagt zeker positief bij tot je gezondheid!

 

Hoe maak je mosselen klaar?

Mosselen kan je in principe koken, bakken, frituren en zelfs rauw opeten. Let wel: rauwe mosselen openen is best een heel karwei! De makkelijkste manier is zeker om ze te koken: binnen maximaal 10 minuten kan je genieten van deze heerlijke lekkernij! Hieronder vind je een recept tip met 2 heerlijke kruiden- en zoutpotjes van onze vrienden van Mill & Mortar: Mermaid's Bite en zoutvlokken met zeewier. Het zilte karakter van zeewier geeft een heerlijke umami smaakje aan de mosselen, waardoor ze nog lekkerder worden. 

mermaid-bite-mill-mortar

zoutvlokken-zeewier-mill-mortar

Wat heb je nodig?

 

Hoe ga je te werk?

  • snij de groentjes zo fijn mogelijk, zodat de gaartijd overeenkomt met die van de mosselen
  • stoof de groenten aan met een scheutje olijfolie en kruid met zwarte peper
  • breng op smaak met de zoutvlokken met zeewier
  • voeg de gewassen mosselen toe aan de pot
  • kruid met zwarte peper en 3 eetlepels 'Mermaid's Bite'
  • breng op hoog vuur en kook gaar tot de mosselen zich openen

 

Bon Appetit Les Amis!

 

Wat met het kookvocht en overgebleven mosselen?

Heb je nog mosselen over? Gebruik ze daags nadien als hapje bij het aperitief of in een mosselsalade. Heerlijk, ook koud! Het mosselvocht is een heerlijke smaakbom. Je kan dit invriezen en gebruiken als bouillon met een zilte toets. Je kan het bijvoorbeeld overgieten in een vorm voor ijsblokjes. Ook kan het kookvocht de basis vormen voor een lekkere vissoep of bouillabaisse. 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.