Bezoek aan 'Papa dei Boschi' in Piemonte, teler van hazelnoten

Bezoek aan 'Papa dei Boschi' in Piemonte, teler van hazelnoten

Dat de hazelnootpasta van het Italiaanse 'Papa dei Boschi' fabuleus lekker is, wisten we al. Maar wat maakt de pasta nu precies zo heerlijk? Ik ging meteen op onderzoek uit.

Produceren op 700m hoogte

De boerderij van José Noé bevindt zich in 'Lequio Berria', een klein dorpje in de regio 'Alta Langhe' op 700 meter hoogte. Dit ideale klimaat en de morfologische kenmerken van de bodem maakt het gebied bijzonder geschikt voor het telen van hazelnoten. Bij Piemonte denk je vaak in de eerste plaats aan wijngaarden (Barolo, Barbaresco ... ) en dat is uiteraard terecht. Maar wanneer we met ons gezin naar het zuidelijke stukje in Langhe reden, merkten we in de eerste plaats vooral veel velden met hazelaars op. In deze regio teelt José Noé de heerlijkste hazelnoten, al 3 generaties lang. Men noemt hem 'Papa dei Boschi', Italiaans voor 'de paus van de bossen'.

 

 

De Piemonte I.G.P. hazelnoot

Zoals met alle goede producten, start het proces met een kwaliteitsgrondstoffen. Bij Papa dei Boschi werken ze met de 'Tonda Gentile delle Langhe', dé referentie binnen de origine hazelnoten. De voornaamste troeven van dit type hazelnoten zijn de smaak, het aroma en de lange houdbaarheid van de noten na het branden. Dit type hazelnoot wordt in de eerste plaats gebruikt voor zoetwaren zoals fijngebak en ijs. Maar kenners weten intussen ook dat de noot heel goed combineert met wijnen en aperitieven. 

 

Papa dei Boschi

 

De teeltwijze van José Noé

Temidden van de hazelaars in Langhe, vroegen wij ons af: wat maakt de noten van José Noé nu zo lekker? Immers, collega-telers werken vanuit dezelfde regio met hetzelfde klimaat! We stelden meteen de vraag. Om te beginnen is het oogstmoment al een 1e beslissende factor. José, die elke productiestap zelf opvolgt, is een meester in het bepalen van de ideale oogsttijd (augustus). Vervolgens laat hij de hazelnoten op een zo natuurlijk mogelijk wijze drogen: in 1 enkele laag gedurende enkele dagen in het zonlicht. Na droogproces, ontdoen de meeste boeren alle hazelnoten massaal van hun schil. Dat is efficiënt qua arbeidskrachten, omdat zij 'in batch' kunnen verwerken. Maar toch pakt José Noé het anders aan: hij stockeert de hazelnoten terwijl ze nog in de schil zitten. Pas bij een klantenorder worden de hazelnoten van hun schil ontdaan. Koopt de klant hazelnoten, dan worden deze meteen na het ontpellen geroosterd, afgekoeld en vacuum verpakt. De makkelijkste werkwijze is dit niet , want dergelijk proces kost veel meer arbeidsuren. Maar het effect op de smaak en kwaliteit is onmiskenbaar. Puurder wordt het niet! 

 

papa-dei-boschi

 

En tot slot ... werden we door de vrouw des huizes getrakteerd op heerlijke mini-macarons, uiteraard gevuld met de hazelnootpasta van Papa die Boschi!

 

papa dei boschi

 

Welke producten van Papa dei Boschi vind ik in de webshop?

In onze shop vind je hazelnootpasta volgens het klassieke recept voor 'crema gianduia' op basis van melkchocolade:

 

papa-dei-boschi 

 

Verder een variant op deze klassieker met donkere chocolade (lactosevrij):

papa-dei-boschi 

 

En uiteraard de hazelnootjes zelf:

 

papa-dei-boschi 

 

Smakelijk :-)

Reacties

  1. Depoortere Nadine Emma Depoortere Nadine Emma

    Mensen die dagdagelijks werken vanuit hun hart , en hiermee hun product in de meest waardevolle essentie afgeven , en hiermee ook respect aan de aarde terug geven....DIT KUNNEN WE ALLEEN MAAR AANMOEDIGEN EN WAARDEREN !!!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.