Interview met Natalie van I Just Love Breakfast

Interview met Natalie van I Just Love Breakfast

Lees het ondernemersverhaal van Natalie en kom haar favoriete culinaire adresjes te weten!

Dat de handgemaakte granola van I Just Love Breakfast zo lekker is, dat wisten we al. Dat Natalie, de vrouw achter deze krokante lekkernij, vroeger een architecte was wisten we ook. Maar toch wilden we haar graag nog een en ander vragen. Want hoe ontwikkel je nu zo’n lekker recept? Hoe kom je erop om van granola maken je beroep te maken? En waar laat Natalie zich zelf graag culinair verwennen? Dit en nog meer nieuws achter-de-schermen kom je te weten in ons exclusief interview met Natalie!

 

Waar proefde je zelf je allereerste granola? 

Dat was absoluut in New York. Een hele tijd geleden heb ik de ongelooflijke kans gekregen om er een jaar te wonen en zo ontdekte ik dat granola voor mij de perfecte start van de dag is. Op de Brooklyn Flea Market proefde ik voor het eerst een echt vers gebakken granola, dat was een ware ontdekking.

 

Hoe heb je zo’n fantastisch recept kunnen ontwikkelen?

Eens terug in België ging ik op zoek naar zo een New Yorkse verse lichte en krokante granola, maar helaas was die nergens te vinden. Dus ik begon thuis te experimenteren tot ik iets uit de oven haalde dat ik echt heel lekker vond.

 

Ik kan me goed inbeelden dat het ‘kriebelde’ om van granola bakken je beroep te maken. Toch vermoed ik dat het niet evident is om een vaste job op te geven voor je droom. Wat heeft je overtuigd om dit avontuur toch aan te gaan?   

De kriebel kwam er toen bleek dat ik mijn omgeving echt blij kon maken met een zakje granola. Maar de moed bij elkaar rapen om er echt aan te beginnen, dat was wat anders. Een waslijst van bezwaren had ik. Het zijn uiteindelijk mijn kinderen die me over de streep trokken. Ze zeiden: “Je zegt altijd dat wanneer je van iets droomt je dat tenminste moet durven proberen. Misschien lukt het en als het niet lukt heb je tenminste geprobeerd.” Ik vond dat ik dan maar het goede voorbeeld moest geven ;-)

 

Wat maakt een granola die door een architecte bedacht werd zo bijzonder?   

Dat is een moeilijke. De granola is ontstaan vanuit een heel persoonlijke behoefte. ‘I Just Love Breakfast’ is voor mij een soort van ontwerp, maar dan op het vlak van receptuur, grafisch, inhoudelijk … En als architect werk je met veel partijen samen om iets te realiseren. Dat doen we nu ook. We kunnen niet alles zelf, dus we zijn bijvoorbeeld echt blij dat we met Bon Appetit Les Amis zo een fijne samenwerking hebben. (nvdr hier blink ik even :-) ) We hebben al zo vaak gehoord dat we zelf een webshop moeten beginnen. Dat kunnen we niet, wij bakken granola. We zouden nooit de service kunnen leveren die jij levert. Tenzij we er extra mensen voor aannemen of het uitbesteden. Maar dat willen we dan weer niet. Wij geloven in een soort van collectief ondernemen waarbij we elkaar allemaal versterken. Vanuit dat idee is de samenwerking met de sociale werkplaats waar we nu ons eigen atelier hebben ook ontstaan. Zij bieden ons de perfecte ruimte voor ons atelier en een sterke omkadering om ons te steunen. Zo hopen we te kunnen groeien en mee te werken aan hun doel; mensen die niet zo makkelijk een plaats op de reguliere arbeidsmarkt vinden een volwaardige job bieden in een ondersteunende omgeving.

 

Wat vinden je man en kinderen van je nieuwe job?   

Dat is eerlijk gezegd best dubbel. Ze zijn echt fier en vinden het een geweldig project. Maar ik heb ook al regelmatig moeten horen: “probeer nu eens een zin te maken zonder het woord granola erin” ;-) En dat begrijp ik: zoiets starten en vooral doorgroeien kost heel veel tijd en energie en bij momenten krijg ik de ‘I Just Love Breakfast-knop’ niet goed afgezet.

 

Zijn er ondernemers binnen de foodiesector waar je zelf naar op kijkt?   

Ik heb zeer veel respect voor Le Pain Quotidien. Ze zijn gestart met een kleine artisanale bakkerij met gastentafel in Brussel. Ik studeerde er toen en die plek was fantastisch. Op dit moment zijn ze een absolute hit in NY. Ze staan er zelfs verder dan bij ons vind ik. Hun ontbijtkaart is helemaal up to date (steelcut oats, acaï bowl,…). En ze hebben er ontbijtzaken met daaraan gekoppeld een atelier waar vers brood gebakken wordt. Onze ambitie is niet om zo groot te worden maar dat is toch een verhaal wat we echt bewonderen! Verder staat natuurlijk ook Les Tartes de Françoise op mijn lijstje. De oprichter, Olivier Laffut startte met zijn (ex)vrouw in hun garage met het bakken van quiches en taarten op bestelling. Ondertussen hebben ze een 15tal winkels. Olivier heeft me echt wel een heel mooie kans gegeven . Bij hen mocht ik een oven en ruimte gebruiken en zij verkochten als eerste mijn granola. Ik kan het nog steeds niet geloven dat zo een bedrijf zo een naïef kleintje heeft willen ondersteunen. Ze zijn de laatste jaren erg gegroeid maar ze slagen er in om artisanaal te blijven werken en echt kwaliteit te leveren. Bij de startende foodies intrigeert Mini Marie Tea me wel en de worteltaart van Baked in Antwerpen is waanzinnig lekker.

 

Welke is jouw favoriete granola?   

Dat wisselt. Het hangt vooral van het recept af. Maar #5 is het begin van alles, dat is het recept dat ik voor mezelf maakte. #7 maakte ik voor mijn beste vriendin Lien en de cacao voor Bart, mijn man.

 

Hoe eet jij je granola het liefst?   

#5 eet ik op mijn eigen vreemde manier: half yoghurt en half vers geperst appelsiensap. Als er frambozen zijn plet ik er een framboos bij. Ik weet het, het ziet er niet uit maar oh wat vind ik dat lekker! Wanneer ik een acaï bowl eet gebruik ik liefst #7. #3 vind ik lekker recht uit het zakje of op yoghurt met een beetje honing erbij.

 

Wat is je favoriete (foodie)quote?   

Sare, mijn rechterhand en ik roepen regelmatig in het atelier “meten is weten”. Niet echt een mooie filosofische quote. Maar wij zijn twee absolute warhoofden, ook al staan al onze bestellingen en producties in spreadsheets, we zijn regelmatig de draad kwijt. Zo kunnen we plots in paniek zijn dat er niet genoeg gebakken is of veel te veel en middenin zo’n paniekmoment roept er dan wel iemand van ons: “meten is weten” ! 

 

Dankjewel Natalie. Wat ons betreft mogen jij en Sare nog lekker lang granola maken. Geniet van het bakken; wij genieten wel van het opsmullen! ;-) 

 

Zin om meer te weten over onze granola? Hier vind je de rechtstreekse link naar onze granola verpakkingen, onze granola geschenkbox en onze nieuwste blikken dozen om de granola perfect in te bewaren!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.