Recept voor chocoladetaart met sumac

Recept voor chocoladetaart met sumac

Een chocoladetaart kennen we allemaal. Maar eentje met de specerij sumac, dat maakt deze taart toch wel heel bijzonder!

De combinatie van chocolade met rode vruchten lijkt voor velen een courante combinatie. En toch ben ik daar zelf niet zo'n fan van. Veel liever zie (en proef!) ik chocolade in combinatie met citrus bvb sinaas en citroen. En laat dit nu net heel goed lukken met de specerij sumac.

Maar misschien eerst even toelichten: sumac wordt traditioneel gebruikt in het Midden-Oosten. Meestal wordt het gebruikt in hartige gerechten, bijvoorbeeld met kip. Maar zoals je ziet, leent sumac zich ook perfect tot het aromatiseren van gebak. Het is ook 1 van de specerijen in de mix Za'atar. Veel chefs zijn er dol op, zoals bijvoorbeeld Ottolenghi als de meest gekende.

 

Wat heb je nodig?

voor het deeg

  • 6 eieren
  • 1 eetlepel boter (om je springvorm in te vetten)
  • een weinig bloem
  • 240g (fondant)chocolade
  • 210g boter
  • 150g en 60g griessuiker
  • 265g amandelpoeder
  • 1/2 theelepel sumac

 

voor het glazuur

  • 150g (fondant)chocolade
  • 1 eetlepel boter
  • 1/2 theelepel sumac
 

Hoe ga je te werk?

voor het deeg

  • Verwarm de oven op 180°C
  • Vet een springvorm goed in met boter en bestrooi de bodem en zijkanten met bloem
  • Smelt de chocolade au-bain-marie en laat even afkoelen
  • Splits de eidooiers van de eiwitten
  • Klop de boter en de 150g suiker met de mixer op tot een glad mengsel 
  • Voeg al kloppend de eidooiers één voor één toe
  • Klop het amandelpoeder er goed onder en vervolgens de gesmolten chocolade en de sumac
  • Klop de eiwitten stijf en voeg de 60g suiker toe
  • Klop nog 2 minuten tot je een glad mengsel bekomt
  • Schep voorzichtig het eiwit onder het deeg
  • Giet het mengsel in de springvorm
  • Laat ongeveer 45 minuten bakken
  • Haal de taart uit de oven en maak de springvorm los
  • Laat afkoelen op een bakrooster

 

voor het glazuur

  • Hak de chocolade in stukjes en smelt au-bain-marie
  • Voeg de boter en sumac toe en roer glad
  • Lepel het chocolademengsel over de cake
  • Laat volledig afkoelen en opstijven

 

Bon Appetit Les Amis!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.