Foodpairing van kaas en specialty honing

Foodpairing van kaas en specialty honing

Omdat een kaasplankje zooooo kan smaken, bedachten we een leuke foodpairing met kaas en onze honing met gevriesdroogd fruit uit Estland. Héérlijk!

Intro

Door de week eet ik af en toe een stukje kaas met brood. Maar voor een weekend maaltijd mag het toch weleens 'iets speciaals' zijn. Dan combineer ik kaas graag met verschillende types brood, fruit, nootjes en als extra nog een smaakmakertje.

 

De voorbereiding

Bij een kaasschotel hou ik er steeds rekening mee om af te wisselen tussen verschillende types kazen: harde en zachte, doorgaans heb je kaas van koemelk maar als afwisseling stop ik er ook eens een geitenkaasje of schapenkaasje bij. Een blauwgeaderde kaas hoort er ook steeds bij. Verder nog een tip: kaas is heerlijk, maar rasechte carnivoren lusten ook wel een vleesje bij een kaasschotel. Niets fout dus om enkele sneetjes kwalitatieve ham of specialty worstje toe te voegen. Echte vleeseters zullen je dankbaar zijn ;-)

Om de kazen leuk te presenteren start je best met een mooie plateau. Inderdaad, het oog wil ook wat! Ik kocht recent online een leuke bij The Present Perfect. Met hout of marmer is het altijd scoren! Ik zorg ook altijd voor leuke, speciale kaasmesjes. Dat geeft je schotel meteen een professionele touch.

Vervolgens staat of valt je schotel vooral met je decoratie. Ik gebruik hiervoor in de eerste plaats vers fruit. Druiven zijn hierbij een voor de hand liggende keuze, maar ook bosbes, ananas of typisch seizoensfruit combineren heerlijk met kaas. 

 

Pairing van kaas en honing met gevriesdroogd fruit

Als smaakmakertje ging ik aan de slag met onze honing uit Estland met gevriesdroogd fruit. Honing kennen we uiteraard allemaal als het zoete goedje dat smaak geeft aan desserts, thee enz. De honing van Artisan Honey vind ik heel bijzonder omwille van de unieke combinatie met het gevriesdroogd fruit. Op die manier geraakt het zoete karakter van de honing mooi in balans met de aciditeit van het gevriesdroogd fruit. De fruithoning bestaat in de varianten 'bosbes' en 'cranberry' (veenbes). Die zijn beschikbaar in grote potten (200g) maar ook als setje van 3 x 50g, samen met een potje natuurhoning. (Dat laatste is trouwens ook heel geschikt als cadeautje!). Voor een kaasschotel vind ik de kleine potjes wel heel elegant. Zo kan je ze rechtstreeks op je kaasschotel presenteren met een klein, stijlvol lepeltje. Hemels!

Honing met gevriesdroogd fruit

Zin om nog verder te pairen? 

Om je kaasschotel helemaal af te maken, kan je deze decoreren met nootjes. Let hierbij goed op de kwaliteit: goede noten geven je kazen dat tikkeltje extra. Aangezien je ze puur eet, proef je meteen een mindere kwaliteit. Niet doen dus. Een goede tip zijn onze hazelnootjes I.G.P. uit Piemonte. Dit type hazelnoot leent zich erg goed tot zoete lekkernijen zoals uiteraard chocopasta, maar ook hazelnootijs, diverse types viennoiserie, taarten … Maar minder gekend is de combinatie met wijnen en aperitieven. Heerlijk!

 

 

Bij deze kaasschotel hoort uiteraard ook een lekker glaasje wijn. Ik kan alvast de Spaanse biodynamische rode wijn van Matsu aanraden. Wij hebben de 3 types / generaties wijn in ons assortiment. Elk van hen vertegenwoordigt een generatie wijnboeren: de opa (el Viejo), de vader (el Recio) en de kleinzoon (el Pícaro). ‘Matsu’ is Japans voor ‘wachten’. De term verwijst naar het duurzame proces voor deze wijn: een combinatie van zorg voor de natuurlijke bodemrijkdom met biodynamische technieken. Deze wijn proeft krachtig en ontneemt de vetheid uit de kazen. Ideale match! 

 

 

Bon Appetit Les Amis!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.