• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Pelagonia

Ajvar uit Macedonië. Dé gezonde Mediterraanse smaakmaker!

Wat is ajvar?

De ajvar van Pelagonia vinden wij … overheerlijk! Heel fris op een toastje, gezond beleg op een sneetje brood of als saus bij je gerechten! Maar wat is ajvar eigenlijk? Van oorsprong Macedonisch is het een mezze van geroosterde rode pepers en aubergine, op smaak gebracht met mediterraanse kruiden.Volgens de Macedonische traditie werd ajvar in de herfst gemaakt, net na de oogst. Nadien werden de groenten bewaard in glazen potten waardoor men het hele jaar door heerlijke pepers kon nuttigen. Heerlijk toch, hoe je zomaar de zon in huis kan halen met dit handige potje! Als je weet dat er in Macedonië gemiddeld 300 zonnedagen zijn is dit een ideaal product van deze streek.

Waarom kiezen voor Pelagonia?

Wij hebben gekozen voor het merk Pelagonia omwille van de pure paprikasmaak. De basisvariant ‘Ajvar’ is daarbij totaal niet pikant. Wie toch liever nog iets pittiger lust, kiest best ‘Luteniza’, de pittige variant van Ajvar.  De naam ‘Pelagonia’ verwijst naar de gelijknamige vallei in het Zuid-Westen van Macedonië waar hun groenten voornamelijk geteeld worden. Zij werken met meer dan 650 families onder de vorm van een coöperatieve. Dit merk won reeds heel wat prijzen en wordt warm aanbevolen door o.a. Jamie Oliver en Ottolenghi.

Merken