Italiaanse fregola met courgette en pecorino | instant happiness!

Italiaanse fregola met courgette en pecorino | instant happiness!

Je bent fan van de mediterraanse keuken maar met het kille weer snak je toch naar een warme schotel? Dan kan een stoofpotje met fregola (Italiaanse bolletjespasta) weleens smaken!

Intro

Omdat ik zelf zo'n fan van fregola ben, heb ik al heel wat geëxperimenteerd met deze vrolijke pastabolletjes. Maar eerlijk? Gerechten waarin je de fregola verwerkt zoals een risotto staan bij mij veruit op nummer 1. Instant happiness verzekerd!

Maar wat is fregola eigenlijk? Dit leuke product is een bolletjesvormige pasta, oorspronkelijk uit Sardinië. De Italiaanse fregola van Rustichella d’abruzzo wordt nog steeds gemaakt volgens een ambachtelijk procédé uit 1924. De bolletjes worden gerold uit griesmeel van harde tarwe (durum). Je kan het dus vergelijken met couscous, maar dan zonder olijfolie. De meest gekende versie van fregola is de geroosterde versie: ‘fregola tostada’. Die is immers makkelijker te gebruiken in de keuken. Deze pasta werd na het drogen lichtjes geroosterd in de oven, wat ze een subtiele notensmaak geeft. Je zal zien dat sommige bolletjes door het roosteren ook iets donkerder van kleur zijn.

 

Wat heb je nodig voor dit recept (4 porties)?

  • 280g Italiaanse fregola (geroosterd)
  • 4 middelgrote courgettes
  • 2-3 takjes verse tijm
  • 1/2 ui
  • 1/2 glas witte wijn
  • +- 1l bouillon
  • gemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • kommetje geraspte pecorino (een andere lekkernij uit Sardinië!)

 

Hoe maak je deze fregola met courgette?

  • Spoel de courgette zorgvuldig 
  • Snij de courgette eerst in schijfjes van +-1 cm en vervolgens in kubusjes van +- 1 cm2 (zo kunnen ze gelijktijdig garen)
  • Snij de ui in snippers en stoof ze met een 2-tal eetlepels olijfolie en roer goed door gedurende 1 minuut
  • Zodra de ui glazig wordt, voeg de stukjes courgette toe
  • Blus met de witte wijn op hoog vuur tot alle alcohol verdampt is
  • Voeg de (geroosterde) fregola toe aan de stoofpot
  • Giet vervolgens een deel van de kokende bouillon over in de pot met courgette en fregola tot de ingrediënten helemaal onder water staan
  • Vanaf nu ga je te werk zoals je met een risotto zou doen: verminder tot een zacht vuur en zorg ervoor dat het vocht in de pot nooit helemaal verdampt en voeg telkens (soep)lepel per lepel de kokende bouillon toe vanuit de andere pot
  • Na +- 17 min is de fregola gaar
  • Breng de fregola op smaak met gemalen peper, voeg pecorino toe alsook enkele blaadjes tijm
  • Serveer in borden en decoreer met een takje tijm en vers gemalen pecorino

 

Bon Appetit Les Amis!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden